فرایندارتباط درروش های تدریس
 
بهسازی منابع انسانی
دانش افزایی برای دانش پذیران
 
 

روش ها وفنون تدریس

فرآیند ارتباط


حمیده امیدوار- محمد حبیب نژاد

دانشگاه آزاد اسلامی- واحد علوم و تحقیقات
کارشناسی ارشدآموزش و بهسازی منابع انسانی

پاییز 1394

استاد: سرکار خانم دکتر عرفانی

مقدمه:

در دنیای امروز، گذشته از آموزش مهارت های حرفه ای و شغلی ، افراد به واسطه ارتباط مستقیم و فراگیر با دیگران، نیاز به آموزش ارتباط و الگوهای ارتباطی دارد. یک کارمند، پزشک و یا مدیر، معمولاً در محیط کاری و سازمان خود و یا در خانه  وکوچه و بازار با افراد بسیاری در ارتباط است.

از یک اشاره ابرو تا برخوردهای بسیار جدی و گفتگوهای طولانی را می توان در چارچوب ارتباط گنجاند.

 

مفهوم و تعریف ارتباط

    واژه ارتباط  معادل لغت communication  در انگلیسی است که  خود از ریشه لاتینی communist یعنی اشتراک است.
 اما در لغت نامه ی فارسی کلمه ارتباط  به معنای پیوند دادن  ربط دادن و بستن است.

 درعلوم ارتباطات ازمفهوم ارتباط معنای گوناگونی نظیر انتقال و انتشار آگاهی ها،ایجاد پیوستگی اجتماعی،اشتراک فکر وتفاهم استنباط می شود.

ارتباط

عبارت است از فرایند انتقال پیام از فرستنده به گیرنده و بالعکس با استفاده از علایم و نماد های مشترک به منظور تاثیر،کنترل وهدایت.

نکات:

  • ارتباط را یک جریان می داند یعنی مجموعه ای از اعمال تداوم دار که نتیجه خاصی را در پی داشته باشد یا موقعیت جدیدی را به وجود اورد.

  • در ارتباط تبادل افکار و اندیشه ها ،احساسات و عقاید بدون استفاده از علایم امکان پذیر نیست اما انتقال مطلوب و موثر زمانی صورت می گیرد که فرستنده و گیرنده پیام خود از علایم و نماد های مناسب و آشنا استفاده کنند.

  • بر اساس تعریف  ارایه شده هر چند بین معنی مورد نظر فرستنده ومعنی ایجاد شده در ذهن گیرنده مشابهت و اشتراک بیشتری وجود داشته باشد ارتباط بهتر و موثر خواهد بود.

    معنی:

    معنی در لغت یعنی مقصود ،مفهوم ومضمون کلام.

    معنی ریشه در درون فرد دارد و حاصل تجارب فرهنگی و زیستی محیطی فرد در گذشته است.

    بعضی بر این باورند که معنی در درون کلمات یا علایم وجود دارد و با استفاده از علایم و انتقال پیام معنی به گیرنده منتقل می شود. چنین اندیشه ای نباید صحیح باشد زیرا علایم و رمز ها فاقد معنیاند. معنی در علایم یا در درون یک پیام نیست.بلکه با انتقال پیام ودریافت آن به وسیله گیرنده در ذهن گیرنده پیام، تجلی پیدا می کند.

    پیام مجموعه ای از رمز ها و علایم است که موجب تجلی معنی در ذهن گیرنده می شود.

    گروهی از روانشناسان در زمینه معنی وذخیره سازی آن نظریه (دو فرایندی حافظه) را مطرح ساخته اند.

    در فرایند ارتباط توجه به ظرفیت حافظه کوتاه مدت بسیار اهمیت دارد. اطلاعات موجود در حافظه کوتاه مدت برای انتقال به حافظه بلند مدت باید رمز گذاری و تمرین شوند.

    رمزگذاری عبارت است از تبدیل اطلاعات جدید به اطلاعات گذشته یا تلفیق اطلاعات جدید با اطلاعات ذخیره شده گذشته ،تولید و ذخیره سازی آن به صورت معنی در حافظه بلند مدت.

        حافظه بلند مدت دارای ظرفیت نامحدود است . به طوری که هر اطلاعاتی که از حافظه کوتاه مدت به این حافظه منتقل می شود جای کافی برای ذخیره شدن خواهد داشت.

    هدف و روش ارتباط

    تفکیک هدف و روش ارتباط از هم در بیشتر  مواقع بسیار مشکل است اما می توان گفت که عامل مهم در تعیین روش برقراری ارتباط هدفی است که فرستنده پیام دنبال می کند.

    بنابراین فرستنده و گیرنده پیام در شرایطی خاص هدف ویژه ای را در فرایند ارتباطی در نظر می گیرند و روش مناسب با ان را انتخاب می کنند. .....

    در نظام اموزشی امروز روش های معمول گذشته و سنتی نمی توانند چندان کارای  داشته باشد. با پیشرفت علوم و پیدایش فناوری های جدید هدف های ارتباطی پیچیده تری مطرح شود .

    به منظور برقراری ارتباط مطلوب با شاگردان و ایجاد تغییر و تحول در انان به طور مطلوب و مختصر به چند نمونه از روشهای ارتباطی اشاره می کنیم.

     

    1) ارتباطارادیوغیرارادی:

    اگر ارتباط با طرح و برنامه ریزی قبلی و حساب شده باشد آن را ارتباط ارادی می گویند و اگر بدون طرح و برنامه ریزی قبلی صورت گرفته باشد آن را ارتباط غیر ارادی می نامند.

    :2) ارتباط رسمی و غیر رسمی

    منظور از ارتباط رسمی ان دسته از روش های ارتباطی است که درسطح وسیع و در محیط های رسمی صورت می گیرد ارتباط رسمی است. ارتباط غیر رسمی به ان گفته می شود که بین دو نفر یا دو گروه به طور عادی و غیر رسمی اتفاق  می افتد.

     

    3) ارتباط مستقیم و غیر مستقیم:

    ارتباط مستقیم ارتباطی است که بدون واسطه بین شخص فرستنده و گیرنده پیام ایجاد می شود.اما ارتباط غیر مستقیم ارتباطی است که جنبه شخصی ندارد زیرا معمولا در چنین ارتباطی فرستنده و گیرنده پیام یکدیگر را نمی شناسند مانند مولف و خوانندگان یک کتاب .

    4) ارتباط فردی و جمعی:

    ارتباط فردی ارتباطی است که معمولا ببن دو یا چند نفر به وقوع می پیوندد و بیشتر حالت مستقیم و شخصی دارد.

    ارتباط جمعی ارتباطی است که بین یک نفر با یک گروه یا گروهی با گروه کثیری  برقرار می شود که ممکن است مستقیم یا غیر مستقیم باشد مانند سخنرانی در سالن های پرجمعیت.

    5) ارتباط یک طرفه و دو طرفه:

    وقتی انتقال پیام از فرستنده شروع و به گیرنده ختم شود و گیرنده نسبت به مفاهیم پیام واکنشی به فرستنده نشان ندهد ارتباط را یک طرفه یا یک جانبه گویند.مانندارتباط از طریق تلویزیون. ارتباط دو طرفه ارتباطی است که پیوسته نقش فرستنده وگیرنده عوض می شود و فعالیت های ارتباطی بعدی براساس واکنش گیرنده و فرستنده پیام تعیین می شود.مانند: ارتباط مستقیم معلم و شاگرد در کلاس درس.

    6) ارتباط کلامی و غیر کلامی:

    وقتی در جریان یک ارتباط پیام ها به صورت رمز های کلامی انتقال می یابد ان را ارتباط کلامی گویند.  مانند بحث و گفت و گو یک فرد با افراد دیگر.

    هر گاه پیام به صورت علایم یا رمز های غیر کلامی انتقال یابد ارتباط  را غیر کلامی گویند .مانند برقراری ارتباط با راننده از طریق علایم راهنمایی رانندگی .

    تفاوت بین ارتباط کلامی و غیر کلامی:

    مقایسه ارتباط کلامی وغیر کلامی به سادگی و به طور مطلق امکان ندارد زیرا در فرایند اکثر ارتباط ها آنها در هم تنیده می شود.

    1)استفاده از قانون کد گذاری: مطابق این اصل، کد ها یا رمزهایی که  بر اساس  قوانین کد گذاری به وجود آمده اند کلامی و رمز هایی که خارج از قوانین کد گذاری شکل گرفته اند غیر کلامی محسوب می شود.مثلا زبان نوشتاری وگفتاری را می توان یکی از واقعی ترین نمونه های ارتباط کلامی دانست.

    2) تمثیلی و رقمی بودن: معمولی ترین صفت اختصاصی برای پیام ها غیر کلامی تمثیلی بودن آنهاست.پیام های غیر کلامی به ندرت رقمی هستند.پیام های رقمی همیشه قابل تجزیه جابه جایی و تلفیق هستند در حالی که پیام های تمثیلی مانند حالات چهره و خنده تجزیه ناپذیر و غیر قابل ترجمه اند.

    3) ارادی وغیر ارادی بودن:ارسال و دریافت پیام ها کلامی آگاهانه صورت می گیرد در صورتی که ارسال پیامهای غیر کلامی ناآگاهانه وغیر ارادی ودریافت ان آگاهانه است . برخی نیز براین باورند که ارتباط های غیر کلامی ممکن است به صورت ارادی،نیمه ارادی یاغیر ارادی انجام شوند.

    4) تمایز از نظر کانال های کلامی:در ارتباط های کلامی شنیدن و دیدن از مهمترین منابع وکانال های کسب اطلاعات اند در حالی که در ارتباطات غیر کلامی حداقل چهار دستگاه اصلی به عنوان کانال ارتباط وجود دارد که عبارت اند از چهره چشم ها، بدن و صدا.

    ارتباط هایی غیرکلامی پنج منبع اصلی و سه منبع فرعی دارند.

    ارتباط کلامی وچه در ارتباط غیر کلامی ،از نظر گیرنده پیام، شنیدن و دیدن مهمترین منابع کسب اطلاعات اند.

    دلیل تمایز و برتری دیدن وشنیدن در مقابل سایر حواس دو ویژگی آنهاست:

    الف/عمل دریافت پیام را به طورمداوم انجام می دهند.

    ب/ می توانند پیام را هم زمان ویا به طور متوالی دریافت کنند.از این لحاظ گیرنده پیام می تواند از آنها به طور انتخابی برای دریافت پیام ها استفاده کند.

    5)صداقت و قابل اعتماد بودن: پیام های غیر کلامی نسبت به پیام های کلامی قابل اعتمادتر وصادق ترند.

    کودکان معمولا محبت را بیشتر از نگاه و رفتار مادران خود دریافت می کنندتا کلمات آنها.

     معرفی یک الگو ارتباط وتحلیل سازه های  آن :

    متخصصان علوم ارتباطات به منظور شناخت فرایند ارتباط الگو های مختلفی را ارایه داد. در همه الگوها به سه سازه اصلی:

     

    الف) منبع و فرستنده پیام

    در همه الگوهای ارتباطی از منبع و فرستنده پیام به عنوان یک سازه اصلی و موثر یاد شده است که بدون ان ارتباطی صورت نخواهد گرفت.منبع وفرستنده می توانند مستقل از هم یا در هم تنیده وادغام شده باشند.

    منبع:

     منبع سازه ی است که حاوی پیام است و فرستنده شخص ،سازمان یا وسیله است که پیام را رمزگذاری و به گیرنده ارسال می کند. 

    :1) خودشناسی

    هریک از ما باور های خاصی در مورد خود داریم که هر اندازه واقع بینانه تر باشدبه ما در شناخت بهتر خود کمک بیشتری خواهد کرد.

    اگر بخواهیم خود را بشناسیم باید اطلاعات مربوط به خود را از دیگران دریافت کنیم. ارتباط موثر زمانی ممکن است که ما خود را از دریچه نگاه مخاطب خود بنگریم .اگر تصور انها با خوشناسی ما سازگار نباشد هرگز قادر به برقراری ارتباط موثر با انها نخواهیم بود.

    2) مخاطب شناسی:

    از ویژگی های دیگر فرستنده پیام ،شناخت گیرندگان پیام ،وارد شدن به دنیای آنان و قدرت دیدن دنیا از دریچه چشم ایشان است.

    :3) تسلط بر محتوای پیام

    تسلط فرستنده بر محتوای پیام عامل اثر بخش دیگری در فرایند ارتباط است.

     اگر پیام ضعیف بوده ، محتوای ان از اعتبار لازم برخوردار نیست یا فرستنده پیام بر محتوا تسلط نداشته باشد فرایند ارتباط دچار اختلال خواهد شد.

    اگر منبع یا فرستنده پیام بخواهد اطلاعات ، ارزشها واندیشه های خود را به طور موثر به گیرنده پیام برساند باید آنها را به علایمی تبدیل کندکه قابل انتقال باشد.

    :4) آشنایی با اصول و روش های ارتباط

    فرستنده پیام نه تنها باید با مفاهیم و اصول ارتباط بلکه باید با روشهای انتقال پیام نیز به خوبی آشنا باشد تا بتواد پیام خود را به گونه ای انتقال دهد که برای گیرندگان پیامش جالب و قابل درک و فهم باشد.

    ب) پیام

  • 1) کدها یا علایم پیام

  • 2) محتوا

  • 3) نحوه ارایه

    هر یک از سازه های فوق نیز از دو قسمت تشکیل میشود:عنصر و ساخت. عنصر به کوچک ترین واحد یک سازه گفته می شود.مثال:عناصر اصلی یک زبان صداها هستند.

    نحوه قرار دادن عناصر در کنار هم ساخت یا ساختار را به وجود می اورد. دو عامل عنصر و ساخت معمولا در هم تنیده وغیر قابل تفکیک هستند. اینکه در چه سطحی به عنصر یا ساخت توجه کنیم بستگی دارد به هدف و تجزیه تحلیل دارد. در یک موقعیت کلمه ی ممکن است به عنوان ساخت یا ساختار .

    1.کدها یا علایم پیام

    کدها عناصر مهم ارتباطاتند که بدون انها امکان انتقال پیام و تجلی یا درک معنی وجود نخواهد بود. در فرایند پیام ها از سه دسته:

    علایم طبیعی

    علایم تصویری

    علایم قراردادی

    علایم طبیعی علایمی هستند که بین صورت و مفهوم ان رابطه همجواری یا همایندی وجود دارد.مثل دود وآتش.

    علایم تصویری ان دسته از علایمی هستند که میان صورت و مفهوم ان شباهتی عینی وتقلیدی جود دارد.

    علایم تصویری معمولا از واقعیت ها شکل می گیرد و تصویر یا نمایشی از محیط اند از این رو به آسانی شناخته می شوندمثل برنامه های تلویزیونی،عکس هاوتصاویر کتاب های مختلف.

    علایم قراردادی یا وضعی که در زبان فارسی به آن (نماد) نیز می گویند علایمی است که میان صورت ومفهوم آن شباهت عینیت وجود دارد نه رابطه همایندی بلکه رابطه ای است قراردادی مثل درجات نظامی،علایم راهنمایی و رانندگی ، آرم های شرکت ها ومکان های مختلف.

    :2) محتوای پیام

    به اطلاعات و مطالب درون یک پیام که فرستنده یا منبع برای هدفی خاص آنها را انتخاب کرده است محتوای پیام گفته میشود. محتوا نیز مانند کد دارای عناصر و ساخت است.

    :3) نحوه ارایه پیام

    فرستنده یا منبع پیام هنگامی که تصمیم به ارسال پیام می گیرد می تواند پیا م خود را به شکل های مختلف عرضه کند او این فرصت را دارد که برای رمز گذاری معانی موجود   خود کد های مختلف را به نحوه مقتضی در کنار هم بچیند و ساخت منظم و موثری به وجود اورد. او می تواند برخی از علایم را تکرار کند بزخی از آنها را در اول و انتها قرار دهد و قسمتی را حذف و خلاصه نماید. همچنین می تواند به ویژگی های پیام و گیرندگان پیام حامل و کانال مناسب را انتخاب کند.

    نحوه ارایه پیام دلالت دارد بر تصمیم هایی که فرستنده برای عرضه پیام خود می گیرد .عواملی مانند موقعیت انتظارات شخصیت و سایر خصوصیات فرستنده در این تصمیم گیری موثرند.

    محتوایی را انتخاب کنیم که گیرنده را متقاعد کند یا با نیاز های او مرتبط باشد و نحوه ارایه ،حامل و کانال ارسال پیام را به نحوه ای برگزینیم که حداکثر تاثیر مطلوب را بر گیرنده پیام بگذارد.

    :ج) گیرنده پیام

    گیرندگان پیام در فرایند ارتباط به هیچ وجه حالات انفعالی ندارد.

    ویژگی های گیرندگان پیام:

    :1) ساخت شناختی

    اگر انان زمینه لازم را برای جذب و درک پیام نداشته و نسبت به علایم و محتوای پیام ناآشنا باشند و معنای لازم نسبت به محتوای پیام در ساخت شناختی در آنان وجود نداشته باشد نسبت به پیام بی توجه خواهند بود .در این صورت یا ارتباطی برقرار نخواهد شد و یا در صورت برقراری ارتباط انتقال منفی صورت خواهد گرفت.

    :2) بستر اجتماعی

    معمولا افراد در طبقات مختلف اجتماعی با توجه به زمینه های متفاوت خانوادگی به روش های مختلف تربیت می شوند از این رو هریک از آنان روش و منش خاص خود را دارند به طور کلی زمینه های متفاوت اجتماعی فرهنگی و حتی اقتصادی

    سبب می شود افراد به حامل های ارتباطی خاصی توجه و علاقه نشان دهد.

    :3)سطح توانایی ارتباط

    سطح توانایی های ارتباط به (توان) فرد در شناختن موقعیت رمزگذاری رمزخوانی انتخاب عناصر و ساخت و نحوه ارایه پیام اطلاق می گردد.

    تجربه وشناخت از عوامل بسیار موثر در سطح توانایی ارتباطند.

    اگر در انتخاب علایم ،ساخت و نحوه ارایه پیام به سطح توانایی گیرنده توجه نشود ،انتظار یک ارتباط موثر ،بی فایده خواهد بود.

    :4) اشتراک معنی

    چنانچه فرستنده و گیرنده پیام از نظر دانش ،نگرش ومهارت های ارتباطی به طور کلی تجارب گذشته را چندان نقاط مشترکی

    با هم نداشته اند امکان ارتباط بین آن ها بسیار ضعیف است

    برای دریافت و درک موثر، فرستنده وگیرنده پیام باید به صورت تجارب گذشته و کافی و سطح مشترک لازم را در زمینه پیام داشته باشند.

    درواقع  هر چه تعداد گیرندگان پیام بیشتر باشد به دلیل تفاوت هایی فردی سطح اشتراک ممکن است کمتر و برقراری ارتباط مشکل تر خواهد بود.

    .

    :5) خود پنداره

    فرستندگان پیام معمولا به جای نگریستن به دیگران ازدریچه نگاه آنان با تصویری که خود از دیگران دارند. با آنها ارتباط برقرارکرده با معیارهای خود به سنجش و ارزشیابی دیگران می پردازند.اگر این تصاویر با تصاویرهای که دیگران از خود دارند سازگار نباشد فرایند ارتباط دچار اختلال خواهد شد.

     احساس عدم امنیت موجب می شود افراد آن قسمت از شخصیت خود را که احساس می کنند مورد پذیرش دیگران نیست یا خطری برای آنان به وجود می اورد پنهان کنند و به افشای آن بخش از ( خود) بپردازند که مورد پذیرش دیگران است.

    اگر احساس عدم امنیت بیشتر شود افراد رفتارهای احتیاطی و تشریفاتی از خود نشان خواهد داد و به طور طبیعی چند چهره ومحافظه کار می شوند.

    زمان مکان و شرایط مختلف نه تنها ادراک ما را نسیت به خود و دیگران تحت تاثیر قرار می دهد بلکه بر حالتی که در ان شرایط رفتار می کنیم نیز تاثیر می گذارد.

    از عناصر دیگر قابل توجه در تحلیل فرایند ارتباط ،عنصر(تاثیر) است .تاثیر نتیجه ای است که از برقراری ارتباط حاصل می شود و هدفی است که فرستنده پیام از ابتدای ایجاد ارتباط باید به آن توجه داشته باشد.

    مهمترین ملاک تشخیص تاثیر یک جریان (بازخور) است.بازخور واکنشی است که گیرنده پیام پس از دریافت تفسیر و ارزیابی پیام فرستنده از خود نشان می دهد یا به صورت یک پیام آن را به فرستنده اصلی ارسال می کند بازخور ممکن است مستقیم یا غیر مستقیم باشد.

    اما در ارتباط های از راه دور به دلیل وجود فاصله بین فرستنده و گیرنده بازخور محدود و غیر مستقیم است. بازخورهای مستقیم بسیار موثرتر از غیر مستقیم است.

     در هر حال بازخور چه مثبت چه منفی ،عامل موثری در اصلاح و تقویت ارتباط است زیرا فرستنده را قادر می سازد که تاثیر پیام خود را ارزیابی کند.

    موانع ارتباط

    عوامل مزاحم ارتباط، به هر عامل اخلال کننده ای که مانع یا باعث تضعیف برقراری ارتباط مطلوب شود گفته می شود.

    1)  بحث شفاهی:

    انسان به طور خودکار در برابر محرکهای ناخوشایند حالت تدافعی به خود می گیرد.

    2) جالب توجه نبودن پیام:

    زیرا برای گیرنده پیام ارزش اطلاع موجود در هر پیام بسته به جالب توجه بودن، تازه بودن و غیر قابل پیش بینی بودن پیام است.هر اندازه عناصر تازه یک پیام بیشتر باشد ارزش آن بیشتر و برای مخاطبان جالب توجه تر خواهد بود.

    3) انتقال منفی:

    هرگاه تجارب قبلی، ما را  در درک مطلب جدید یاری دهد ،انتقال صحیح یا (انتقال مثبت) انجام گرفته است اما اگر اطلاعات و تجارب گذشته سبب سردرگمی و آشفتگی در حل مشکل شود یعنی تجارب گذشته ما را در حل مشکل جدید به اشتباه بیندازید چنین وضع خاصی را (انتقال منفی) مینامیم.

    انتقال منفی غالبا در ارتباط کلامی ایجاد می شود. مناسب ترین راه برای از بین بردن اثر انتقال منفی ایجاد ارتباط از کانال های مختلف به ویژه استفاده از عکس، اسلاید و فیلم در آموزش است

    4)  رویایی شدن یا در خودفرو رفتن:

    در واقع رویایی شدن وسیله تدافعی شاگرد در برابر محیط خشک وبی روح کلاس است.

    معلم آگاه و با تجربه باید چنین شاگردی را شناسایی کند و به جای تنبیه وسرزنش ،علل ایجاد چنین حالتی را در نحوه تدریس و محیط کلاس خود جست و جو نماید.

    5)  عدم درک :

    لازم است مطلبی را که به شاگردان خود می اموزد در خور فهم و ادراکشان باشد تا انان بتوانند ارتباط لازم را با او برقرار کنند.

    6) عوامل فیزیکی نامناسب:

    وضعیت فیزیکی نامناسب کلاس درس می تواند سبب احساس ناراحتی دانش آموزان گردد،طوری که ممکن است سبب قطع ارتباط آنان با معلم می شود.برعکس ،هرچه محیط آموزشی مناسب تر ودلپذیرتر باشد،یادگیری پرثمرتری انجام خواهد گرفت.

    ویژگی های شخصیتی و علمی معلم

    - الف  ) ویژگیهایشخصیتیمعلمونقشآندرتدریس،براساسروابطمعلمنسبتبهشاگردانبهدوگروهتقسیممیشوند :

    A ) معلمان شاگردنگر : این گروه از معلمان شاگردان را هسته مرکزی فعالیت خود قرار می دهند و آنان را محور اصلی فعالیتهای آموزشی می دانند ، که خود به دو دسته شاگرد نگر فردی که به ویژگی های فردی شاگردان توجه می کنند و شاگردنگر جمعی که به جمع شاگردان و پرورش جمعی آنها از طریق روانشناسی پرورشی توجه دارد .

    B ) معلمان درس نگر : ایندستهازمعلمان بیشتر به درس اهمیت می دهند تا به شاگردان . تمام کوشش این دسته بر این است که به هر طریق شده درس را به شاگردان انتقال دهند و شاگردان موظفند درس را خوب یاد بگیرند و به معلم پس بدهند که خود به دو گروه کوچکتر " درس نگر علمی " و " درس نگر فلسفی " تقسیم می شوند . در گروه درس نگر علمی بیشتر به رشته های علمی علاقمند هستند و در گروه درس نگر فلسفی بیشتر به مسائل کلی و اجتماعی می پردازند . در هر دو گروه بالا گرچه شاگردان همه رفتاروعقاید معلمان خود را اجرا می کنند ولی هیچگونه ابتکار و نوآوری از خود ندارند . از نظر نوع برخورد معلمان به دو دسته ی اقتدارطلب و رفاقت طلب نیز تقسیم بندی می توان کرد .

    اقتدار طلب : رفتاری است که بیشتر دستوری و امرانه باشد که یا می تواند از روی دلسوزی و نیکخواهی و یا از روی بی اعتنایی صورت پذیرد .

    ب ) تاثیر شخصیت و رفتار معلم در فرآیند تدریس

    برای شاگردان ، عمل و رفتار معلم معیار مناسبی است برای ارزشیابی مطالب و رهنمودهای او . بنابراین یک معلم خوب باید به شاگردانش درس انسانیت بیاموزد . معلم باید هنگام تدریس به همه شاگردان توجه کند و درتصمیم گیری ها از آنها نظر خواهی کند . معلم نباید عدالت را فراموش کند و بین شاگردان خود تبعیض قائل شود . معلم باید وقت شناس باشد ، معلم باید الگوی نظم و تربیت باشد و نیز وضع ظاهر ی و سخن گفتن معلم باید الگوی مناسبی برای شاگردانش باشد .

    ج ) تاثیر شخصیت علمی معلم بر فرآیند تدریس

    معلم هر اندازه دارای رفتار انسانی مطلوبی باشد ولی از نظر علمی ضعیف و ناتوان تلقی شود ، مورد قبول شاگردان واقع نخواهد شد . معلمی از نظر علمی قوی است که به روشهای ارائه محتوا و چگونگی برقراری ارتباط آگاه و بر آنها مسلط باشد و این نیازمند مطالعه مستمر است . روش تدریس معلم باید متناسب با اصول آموزشی و پرورشی و خصوصیات شاگردان انتخاب شود .نقش دیگر معلم ایجاد رابطه و پیوند بین جامعه و مدرسه است . اگر آموزش رسمی با زندگی اجتماعی و حقیقی شاگردان ارتباط نداشته باشد چندان اهمیت و اعتباری نخواهد داشت و وظیفه معلم انجام این مهم است . یک معلم خوب علاوه برداشتن محتوای غنی علمی باید از فنون و مهارتهای آموزشی آگاه باشد . او باید قادربه تحلیل فرآیند آموزشی باشد و با استفاده از امکانات و تجهیزات موجود روش تدریس خود را انتخاب کند . زیرا معلمی که بر محتوا مسلط است ولی با روش های تدریس ناآشناست قادر به فراهم کردن موقعیت یادگیری برای شاگردان نیست .


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:







درباره وبلاگ


به وبلاگ بهسازی منابع انسانی خوش آمدید سلام وطلب سلامتی برای همه ,خوشبختیم باجمعی صمیمی ازبرکت حضوردرمحفل دانشگاه وبهره مندی ازفضای گفت وشنود درکلاسها وبااساتید برجسته درکنارهرواحددرسی پنجره ای بسوی کتابی برماگشوده شده وبابزرگی ازاین عرصه آشنا وباهرسرفصلی چراغی برای شناخت بهتر درسرزمین وکتب دیگر فراهم می شود وازاینجا همت دوستان گل کرده وبا مروروتلخیص راه بردیگران سهل ترشده وفرصتی برای ارایه دراین صفحه ایجادمی شودوچه ازاین بهترکه این هم افزایی بروی همگان گشوده شود. ازماتهیه وتدوین وارایه ازشمانقل نظروراهکاربهبودبه هدف بهسازی منابع انسانی جامعه روبه پیشرفت, امیدکه دعای خیرتان بدرقه راه بااستقامتی باشد که تازه آغازکرده ایم نظروراهنمایی فراموش نشودوهرجامیل به درج نام یامطلب ندیدید اول نفرشماباشید که نظرمی دهیدومابده منت عمل می کنیم
آخرین مطالب
پيوندها

تبادل لینک هوشمند

برای تبادل لینک ابتدا ما را با عنوان بهسازی منابع انسانی و آدرس behsazi.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.








نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت: